Bozcaada Tarihi
Bozcaada farklı uygarlıkların birleşme noktası olup günümüzde Türklerin yaşadığı yerdir. Rumlardan kalma nostaljik yapıların yeniden restore edilmesi ile rengarenk gezi ve tatil noktası haline gelen Bozcaada‘nın en eski adı Tenedos’tur.
Bozcaada Tarihi
Heredot’un yazdıklarından öğrendiğimize göre adanın ilk yerlileri Pelasglar (Pelazzi) denilen bir kavimdir. Adaya yerleşmeleri M.Ö. 2000’li yıllara dayandığı tahmin edilmektedir. Daha sonra sırasıyla Fenikeliler, Atinalılar, Yunanlar, Persler, Büyük İskender, Bizanslar, Cenevizliler, Venedikliler ve Osmanlılar adaya hakim olmuştur. Çanakkale Bozcaada Türklerle ilk kez 1328 yılında Umur Bey’in yaptığı akınlar sonucunda tanışmıştır.
Osmanlı İmparatorluğu’na katılım zamanı : 1455
1455 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırları içine katılan ada, 1912 yılında Yunanlar tarafından işgal edilir ve Çanakkale Savaşları sırasında Fransızlar tarafından üs olarak kullanılır. 1923 yılında yapılan Lozan Antlaşması gereği Bozcaada , Türkiye Cumhuriyeti’nin bir parçası olarak kalır.
Yerleşim Yapısı
Rum mahallesi birbirini kesen, paralel ve meydansız sokaklardan, şöveli kapısı, penceresi bulunan beyaz renkli evlerden oluşurken Türk mahallesi küçük meydanlara açılan kıvrımlı sokaklardan, cumbalı ahşap evlerden oluşmaktadır.